Wie maakt de mooiste foto?

Who’s best?

De nieuwste camera, dure lenzen, een setje filters en uiteraard een stevig statief dat nog niet wegwaait bij het fotograferen vanuit de kern van een tornado. Bepakt en bezakt komen ze aan op de eerste dag van de cursus. Deze enorme overload aan apparatuur is nog geen week geleden aangeschaft bij de professionele fotografie-winkel en nu staan ze te popelen om National Geographic award-winning foto’s te maken! De fotografen onder ons zullen dit zeker herkennen. De cursisten die té graag té snel mooie foto’s willen maken. Helaas vallen die dromen dan al snel in duigen. Fotograferen moet je leren, zegt men wel eens. Door te doen. Jij maakt de foto’s, niet je apparatuur.

Ik mag mezelf inmiddels al 9 jaar professioneel fotografe noemen en zit al zo’n 5 jaar vastgeroest aan mij Canon 6D, een body die als semiprofessioneel wordt bestempeld. Ik heb een aantal mooie lenzen, al dan niet tweedehands gekocht, die het jaren later nog steeds prima doen met wat jaarlijks onderhoud. Uiteraard zit er verschil in heel goedkope apparatuur in vergelijking met heel dure apparatuur, daar betaal je voor. Maar voor het grootste gedeelte bepaalt de persoon áchter de camera het eindresultaat. De techniek van fotograferen is niet in een maand geleerd, daarnaast moet je ontdekken wat voor soort fotograaf je bent. Ontdek je eigen stijl, ga op verkenning uit, haal inspiratie uit vanalles en nog wat! Dat heeft allemaal tijd nodig. Als je jezelf hebt gevonden als fotograaf kijk je dan welke apparatuur past bij jouw genre fotografie en jouw stijl. Tevens merk ik dat door persoonlijke ontwikkeling je stijl ook kan veranderen door de jaren heen.

Hierbij een voorbeeld van een portret dat ik 9 jaar geleden heb gemaakt met een tweedehands Canon 350D en een foto van nu, geschoten met mijn Canon 6D. Op beide ben ik nog steeds trots, beide geven mijn stijl aan in die periode van mijn leven.

 

Portetfotografie Studio Foto&Zo Roermond Limburg

 

CLOSE