Tweedehands foto-apparatuur kopen

Tweedehands foto-apparatuur kopen

  
Foto apparatuur is duur! Althans, wil je een kwalitatief goede camera met grote sensor en lenzen met een mooie scherptediepte, dan moet je daar even voor sparen. Maar dan heb je ook wat. Het is een investering in een prachtige hobby of zelfs beroep. Uiteraard ben je met de juiste apparatuur pas één stapje dichterbij prachtige foto’s. Kennis van fotografie, apparatuur, licht, vorm en structuur en wat ervaring tellen ook mee.
  
Ben je van plan je je apparatuur tweedehands te kopen? Helemaal geen slechte keuze. Foto apparatuur is duur maar daalt, net als auto’s en andere luxe artikelen, enorm in prijs indien er een nieuw model op de markt komt. Ook ik heb een deel van mijn apparatuur tweedehands gekocht. Met deze camera’s en lenzen werk ik nog altijd. Wel zijn er een aantal punten waar je op moet letten:
 
1. Bekijk de foto’s goed
Bij de advertentie, of dat nu op Marktplaats, Ebay of Facebook Marketplace is, zijn foto’s toegevoegd. Een serieuze verkoper zorgt voor duidelijke foto’s van alle kanten van de camera of lens. Ontbreekt de foto van de voorkant van de lens of is er alleen een foto van de lens met de lensdop erop? Dat is vaak geen goed teken. Vraag de verkoper om een duidelijke foto, zodat je kan zien of het glas nog in goede staat verkeert. Deukjes en krasjes op het plastic gedeelte van de camera hebben geen effect op de foto, maar geeft wel een indicatie hoe de vorige eigenaar met de apparatuur is omgegaan.
2. Overweeg de mankementen
Overweeg welke gebreken je wel en niet zou accepteren. Zijn de mankementen ernstig? Zijn het cosmetische gebreken aan de buitenkant of zijn er ook gebreken waardoor de camera niet goed functioneert?
 
3. Lees de beschrijving goed 
Als het goed is, is er een gedetailleerde beschrijving van de camera met o.a. welk model het is, de conditie van de camera en wat er allemaal bij zit inbegrepen. Het is heel belangrijk om deze goed door te lezen voor je iets koopt. Ontbreekt er informatie of heb je nog vragen, informeer eerst bij de verkoper voordat je een besluit neemt.
 
4. Vergelijk
Vergelijk advertenties op verschillende verkoopsites om te kijken wat de gemiddelde prijs is voor een bepaald type camera in goede staat. zoek de nieuwprijs op en uit welk jaar hij is. En denk vooral logisch na. Kom je een full-frame Canon 6D mark 2 body tegen voor 500 euro, dan klik je lekker verder! 
 
5. Lees reviews en beoordelingen
Op de meeste verkoopsites, kun je reviews of beoordelingen van de verkoper bekijken. Op Ebay is dit veel gebruikelijker dan bijvoorbeeld Marktplaats, maar kijk er evengoed naar. Bij slechte beoordelingen, lees dan het commentaar en lees waarom de verkoper een slechte rating heeft gekregen.
 
6. Ophalen en testen 
Als het mogelijk is, ga dan langs om de camera op te halen. Dit is beter dan de camera laten versturen, omdat je dan zeker weet dat er geen gekke dingen gebeuren onderweg. Misschien dat de camera al bepaalde gebreken had, maar dat de verkoper dit niet toegeeft en het afschuift op jou of de koerier. Ook hoef je je dan geen zorgen te maken dat de verkoper de camera niet goed genoeg heeft verpakt. Als je langs gaat kun je de camera eerst ook nog controleren en uittesten voordat je doorgaat met de aankoop.
Er zullen altijd verkopers zijn die mankementen achterwege laten, daarom is het belangrijk om bij het ophalen de apparatuur te testen. Koop je een camera, neem een lens mee die erop past, schiet snel een paar foto’s en bekijk het resultaat. Zoom in op de foto om te kijken of de foto goed scherp is, of er stof op de sensor van de camera zit of andere storende elementen op de foto te zien zijn. Zo test je ook een lens met je eigen camera.
  
Ben je er nog niet uit of je een full-frame camera of een met crop-factor wil aanschaffen? 
Hierover komt binnenkort een artikel op dit blog!
canon camera fotografie Roermond
CLOSE